About us

Oma Neeske is een bijzondere beleving. Nergens vind u een combinatie als in Netersel: een minidorp met rond ene plein opgesteld pipowagens waar u kunt genieten van brocante, maar ook uit kunt rusten tijdens uw toertocht langs de Acht Zaligheden. Bent u met de auto? dan kunt u bij ons een fiets huren.

Een passie van Monique, de kleindochter van Oma Neeske

Als kind kwam Monique in contact met brocante. Ze kwam met grote regelmaat in de oude boerderij van haar oma. Het interieur van deze boerderij was nog in nagenoeg dezelfde situatie als midden 1800. Er was weinig veranderd, zelfs de attributen en het keukengerei waren uit die tijd. De sfeer die deze boerderij, haar bewoners en de leefwijze uitstraalden is de basis geworden van de voorliefde voor brocante en de leefstijl uit Grootmoeders Tijd.

De naam van oma was Agnes, toevallig is dit ook de geboortenaam van Monique. In het Limburgse platteland werd deze naam in dialect verbasterd tot Neeske. Zij is de naamgeefster van de onderneming.

In de schoolgaande jaren is Monique vaak bij Oma Neeske op bezoek geweest en heeft daar veel geleerd over gebruiken en materialen uit de oude tijd. Ook heeft ze veel interesse opgebouwd in bouwstijl en exterieur en interieur van huizen en boerderijen. In deze jaren heeft ze veel inzichten gekregen hoe de sfeer uit die tijd behouden kan worden.

In de jaren waarin ze zelfstandig werd en uiteindelijk een eigen woning kocht (een deel van een boerderij uit 1790) zag ze haar kans schoon om deze te renoveren en in te richten in de stijl van Oma Neeske, Grootmoeders Tijd. Dit project heef een aantal jaren geduurd en het gevolg is een prachtig gerenoveerde boerderij, geheel in stijl en evenwicht. Daarbij een tuin ingericht met diverse kleine huisjes, opgetrokken uit eiken balken en leem, volgens het procedé van een eeuw geleden. Het doet elke bezoeker denken aan de Efteling.

Monique is zeer creatief, ziet creaties voordat er ook maar één stuk materiaal op tafel ligt en heeft het vermogen driedimensionaal ontwerpen te verzinnen en deze met voorhanden zijnde materialen te creëren.

Steeds weer kwam dezelfde droom terug: een winkel, het liefst in een Pipowagen, geheel in de stijl van de oude boerderij van Oma Neeske, met dezelfde uitstraling waarbij elke bezoeker hetzelfde gevoel van gastvrijheid en gezelligheid krijgt die Monique vroeger heeft ervaren. Deze droom is in 2013-2014 werkelijkheid geworden.

De aanvulling, vakkennis en ervaring van Ronald

Vele opleidingen en trainingen hebben Ronald gebracht in een zelfstandige positie met een zeer brede kennis en ervaring op het gebied van woningherstel, renovatie van meubels en management. Zijn vader was onderhoudsman van de Rijksgebouwendienst en op alle vlakken inzetbaar; zowel voor restauratie en reparatie, schrijnwerk en schilderwerk. Van zijn vader heeft Ronald geleerd hoe met materialen om te gaan, problemen op te lossen, herstelwerk te verrichten en dergelijke. Deze ervaringen heeft hij in de jaren erna in praktijk gebracht door renovatie van twee van de woningen waar hij heeft gewoond, het ontwerpen en bouwen van in totaal 7 badkamers en drie keukens, een sauna/recreatieruimte en nog vele andere kleinere projecten en recentelijk de pipowagens.

Tijdens zijn arbeidsleven heeft hij diverse functies bekleed. Voor alle functies waren trainingen en opleidingen nodig welke hij zelf heeft geïnitieerd en afgewerkt. Hierdoor heeft hij kennis en ervaring opgedaan op het gebied van management, vervoer, arbeidsrecht, instructie, communicatie, Public Relations en bedrijfskunde. 

Met en door deze ervaring heeft hij -mede- een onderneming geleid en wederopgebouwd (Pelikaan Reizen uit Breda), diverse initiatieven opgezet waaruit o.a. een Smartlappenfestival is ontstaan in Breda. Dit festival draait nog steeds en heeft elk jaar duizenden bezoekers. Verder heeft hij diverse bestuursfuncties gehad, zoals voorzitter van een korengroep met c.a. 75 leden en vicevoorzitter van een gemeentelijke instelling in Breda, verantwoordelijk voor de exploitatie van een buurtcentrum.

Naast de ervaringen uit het verleden heeft hij het vermogen in ogenschijnlijk versleten materialen en onderkomen panden en ruimtes een nieuwe mogelijkheid te zien en zich een voorstelling te maken hoe het veranderingsproces aangepakt moet worden en met welke materialen en energie een degelijk en duurzaam resultaat bereikt kan worden. Tot november 2019 was hij werkzaam als gezagvoerder intercontinentale vluchten bij KLM en daardoor parttime werkzaam in de onderneming. Tijdens de vrije dagen echter had hij voldoende gelegenheid de volledig ingericht werkplaats in te zetten voor het repareren en voorbereiden voor een nieuw leven van kleinmeubelen. Vanaf augustus 2020 is hij werkzaam als instructeur in de kleine luchtvaart. Vandaar dat er geen tijd meer is om meubels van klanten te zandstralen en restaureren.